obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

sobota 27. června 2015

SPOLEČNOST

Tituly, pojmenování. V 17. století je potkáváme na každém rohu. Tu vévoda, jinde zase rytíř. Ale jaký je mezi nimi rozdíl? Z jakých stavů se vlastně celá společnost skládala? Ač se to nezdá, pochopit její fungování může být stěžejní záležitosti. Přeci jen, ať jsi chudák či šlechtic, přece si kvůli neznalosti nechceš uhnat nepříjemnosti.

O stavech
Vyšší a nižší šlechta, církev, měšťanstvo a světská moc. To jsou stavy, které hýbaly světem a dějinami v průběhu celých staletí. Pokud totiž mluvíme o stavech, myslíme tím společenské vrstvy, které se podílely různým způsobem na vládě. Avšak co se týče Francie v 17. století? Veškerá moc, veškeré všechno je v rukou našeho milovaného a ctěného krále Ludvíka XIII., který rozhoduje o státoprávních otázkách, aniž by měl povinnost prosit o něčí povolení. Až na kardinála, samozřejmě - všichni vědí, že ač to není oficiální a hovoří to zlé jazyky na základě klepů, že si král bez rady a pomoci kardinálovy nevybere ráno ani snídani.

O šlechtě
Nemusí se jednat nutně o ty bohaté, ale v každém případě se bavíme o těch mocných. O těch, co řídí chod země a vlastní půdu. Asi není s podivem, že v čele království stojí král Ludvík XIII. a jeho královna Anna Rakouská. Ale pod nimi? Velká spousta šlechticů, kteří se ohánějí honosnými tituly, které znamenají bůh ví co. Tak by možná stálo za to si je trochu roztřídit.

Nižší šlechta neboli rytíři obvykle nedisponuje takovým majetkem a půdou, přičemž titul musí být dán králem. Obvykle se jedná jen o malý kus země přidělený králem, kde si hospodaří a vybírají daně. V případě válek mají povinnost vyjet za krále do bitvy, ale rytíři zažívají pozvolný, avšak jistý úpadek.

Oproti tomu šlechta vyšší má valnou většinu titulů dědičných. Jejich majetek je větší, stejně tak půda a do boje by je nedostaly ani vyhrůžky ze strany Porthose. Tituly jsou rozmanitější a hierarchicky poskládané i oslovením:
     ○ Baron, baronka - Barone, Baronko
     ○ Vikom, komtesas - Monsignore, Vikomte, Komteso
     ○ Hrabě, hraběnka - Vaše vznešenosti
     ○ Markýz, markýza - Vaše magnificence
     ○ Vévoda, vévodkyně - Vaše jasnosti
     ○ Princ, princezna - Vaše výsosti
     ○ Korunní princ - Vaše královská výsosti
     ○ Královna - Vaše výsosti, Vaše veličenstvo (tolerován), Má královno (se svolením)
     ○ Král - Vaše veličenstvo, Můj králi (se svolením)
  
O měšťanech a chudině
Měšťané, odvěký to nepřítel šlechty. Tedy, alespoň od dob renesance, co se měšťanstvo začalo rozvíjet. Ani oni nemusí být bohatí, ale rozdíl mezi měšťanem a chudákem je prostý - měšťan je plnohodnotný občan města. Má kde bydlet, má práci a je ve městě evidovaný a jednoduše se o něm ví. Zatímco chudák? Pokud chcete jejich přehlídku, dokonalým úkazem je Dvůr zázraků. Jen Bůh či Věční ví, kolik se jich v něm nachází a v jakých podmínkách žijí.

O ženách
Vzdělání a vlastní slovo? Ale prosím tě, nebuď bláhový, k čemu? Ženy přece nic takového nepotřebují. I nadále totiž zůstávají hlavně doma, kde se starají o domácnost, děti a o to, aby měl manžel každý den teplé jídlo k obědu či večeři. Ačkoliv se pomalu, ale jistě vyskytují jisté sklony k osamostatnění a ke vzdělání i prostších, obyčejnějších dívek, stále nejsou brány s nadšením. 

 O mušketýrech
Co by asi nikdo nečekal je to, že název mušketýr je odvozený od muškety. Ta totiž bývala jejich hlavní zbraní. Ale dnes? Situace se změnila, v případě mušketýrů k lepšímu. Místo obyčejného šiku v armádě totiž tvoří elitní jednotku, která spadá přímo pod krále a slouží také na jeho ochranu. Každý z vojáků je pak samotným králem pasován, což se bere jako velká pocta. Ale také jí předchází náročný výcvik, ve kterém muži ovládnou chladné i palné zbraně stejně jako boj na blízko. V čele mušketýrů stojí kapitán, současným je Tréville.

O červené gardě
Červená garda patří kardinálovi. On je jejich vrchní velitel, on jim dává úkoly, ač mají přirozeně také svého kapitána. Jejich spory s mušketýry jsou obecně známé, a proto není divu, že se mnohdy dostanou tyto jednotky, obě velmi dobře postavené a elitní, do konfliktů, přestože hlavní priorita obou je naprosto totožná - ochrana krále.

O penězích
Tohle je snadné:
     ○ 20 sous = 1 livra
     ○ 240 deniérů = 1livra
     ○ 6 deniéru = sous
Pro lepší představu bych livru přirovnala ke stokoruně, sous k 5 koruně a pokud máte jen deniéry, jste na tom opravdu bledě.