obrázek
obrázek obrázek obrázek obrázek

čtvrtek 9. července 2015

VENKOV

Paříž je možná centrum veškerého dění, ale svět je velký. Nebo spíše Francie. Malé vesničky, města, historicky významná místa či lázně, hluboké lesy, hory a jezera. Tohle všechno zde můžeš najít. Jen musíš být ochotní jet dost daleko od Paříže.

Le Havre
Přístavní město je Pařížany oblíbené a volené za začátek jejich cest za novým domovem či za obchodem z toho důvodu, že je položené nejblíže Paříže - asi dvě sta kilometrů od města. Samo o sobě však lákavé není, neboť je typickým přístavem - spousta bordelů, hospod, ale žít zde delší dobu? Pouze pro ty nejtvrdší povahy. Pouliční rvačky, opilí námořníci a spousta špíny je zde na denním - či spíše nočním - pořádku, a to i v centru, nikoliv pouze v docích. Je velmi důležité hlídat si zde své věci, protože drobní kapsáři i troufalejší zloději si z přístavu udělali svůj ráj.

Cathédrale Notre-Dame de Reims (Katedrála Notre-Dame v Remeši)
Jedna z nejdůležitějších státnických budov ve Francii z jednoho prostého důvodu - v této katedrále je korunován každý francouzský král, a to bez podmínky. Pokud se nechá korunovat kdekoliv jinde, není za něj uznán. Jedná se o gotickou katedrálu velmi podobná Notre-Dame v Paříži s bohatým zdobením v podobě soch a vitrážových oken, která jsou její dominantou. Samotná Remeš je pak od Paříže vzdálená asi sto padesát kilometrů.

Lac du Chambon (Jezero Chambon)
Jezero, umístěné v údolí mezi skalisky, kterými se oblast vzdálená asi dva dny cesty na koni do Paříže, je velmi populární pro vlastnosti své vody. Tvrdí se, že je léčivá, dobrá pro bolavé klouby a také pro ženskou plodnost. Proto je také populárním místem pro šlechtičny, které se marně dlouho snaží o potomka. V okolí je klid a krásná příroda, co se vyznačuje tvrdou hornatou krajinou pokrytou listnatými lesy a křišťálově čistou horskou vodou.

Couvent de la Sainte Vierge de Bourbon-les-Eaux (klášter Svaté Panny v Bourbon-les-Eaux)
Klášter, který se nachází nedaleko Lac du Chambon, je známým místem hlavně díky tomu, že si jej vybírá velké množství dívek z významných rodů, pokud samy chtějí nebo se dostanou do situace, která to vyžaduje. Jedná se o rozsáhlou stavbu, která měla být původně hradem, ale v polovině jeho stavby jej odkoupila církev a nyní zde tedy sídlí řád karmelitánek.

Comté de la Fère (Hrabství de la Fère)
Hrabství de la Fère je malý lán země na sever od Paříže, nepříliš daleko, které v současné době nemá majitele. Jeho majitel, mušketýr Athos, jehož rodině patřilo od nepaměti, se ho totiž zřekl ve prospěch tamějšího lidu, ale jak víme, to nemusí dělat dobrotu. Jeho centrem je žlutý venkovský zámeček, nyní již poměrně ošuntělí a pomalu chátrající, co čeká na nového (či starého) majitele.

Village Pinon (vesnice Pinon)
Vesnice Pinon leží na území hrabství de la Fère a místní hostinský je víceméně jeho starosta, jemuž Athos svěřil důležitá rozhodnutí, aby se o ně nemusel starat. Je také jediným více obydleným místem v celém území, ač se jedná jen o několik domů z jedné strany obklopených bažinami, z té druhé z části zdí. Bez dlážděného náměstí, jen s hospodou téměř uprostřed. Lidé jsou zde spokojení, protože vládnou sami sobě. Ale pokud by přišel nový pán? Pak jim Bůh pomáhej.